3 razloga zašto je igra s naljepnicama korisna za djecu

Opće je poznato da djeca vole naljepnice. Vole ih sakupljati, vole se igrati s njima, vole ih posvuda lijepiti (posebno tamo gdje ne bi smjeli). No, jeste li znali da osim što su zabavne, naljepnice također potpomažu razvoj vašeg djeteta? I to ne kažemo samo zato što mi prodajemo naljepnice. U ovom blogu vam donosimo 3 glavna razloga zašto je igra s naljepnicama korisna za djecu. Nekih od njih se sjećam još s predavanja iz razvojne psihologije, tamo davno u prošlom stoljeću.

1. Naljepnice potiču motorički razvoj djece

Uzeti papir s naljepnicama i držati ga jednom rukom, vidjeti gdje je rub naljepnice, odlijepiti naljepnicu s papira drugom rukom i zalijepiti je na željeno mjesto. Nama odraslima to sve zvuči jednostavno, no mala djeca tek moraju razviti finu motoriku, koordinaciju između onoga što vide i rade, koordinaciju između lijeve i desne strane tijela, mišićnu snagu…

Igra s naljepnicama je izvrstan alat za razvoj fine motorike jer zahtijeva precizne pokrete prstiju kako bi se naljepnice odlijepile i zalijepile. Pri tome se koriste i lijeva i desna ruka koja svaka radi svoj zadatak što potiče koordinaciju lijeve i desne strane tijela. A ulogu u svemu ima i vid koji navodi ruku pa se na taj način razvija i orijentacija u prostoru.

Sve to su vještine potrebne za kasniji život: pisanje, crtanje, korištenje različitog pribora, pa čak i vožnju i sportske aktivnosti.

2. Uz naljepnice se lakše i brže uči

Naljepnice su odličan način kako kroz igru možete djecu naučiti nove stvari i vještine. Možete ih koristiti kako bi djecu naučili osnovne oblike i boje. Prve riječi, brojevi, životinje, strani jezici – sve su to stvari koje je moguće naučiti uz naljepnice.

Uz to, igra s naljepnicama razvija i dječji mozak učeći dijete redoslijed kako se nešto radi. Prvo odlijepi pa onda zalijepi naljepnicu. Ona ga uči organizaciji i redu dok dijete odlučuje gdje će zalijepiti naljepnicu, da li će ih složiti po boji ili veličini. Ako ga želite potaknuti u tom, možete mu i sami zadavati različite zadatke kako složiti naljepnice u grupe, kojim redoslijedom ih složiti i slično.

A što je najbolja stvar, djeca uopće neće biti svjesna da nešto uče, već će uživati u igri i vremenu provedenom s vama.

3. Naljepnice potpomažu emocionalni razvoj djeteta i kreativnost

Poticanje kreativnosti je nužno za djecu jer im pomaže u kasnijem razvoju mašte i vještina rješavanja problema. Igra s naljepnicama je odlična za to na više načina. Djeca naljepnicama mogu dekorirati prostor stvarajući svoje vlastite dizajne. Uz pomoć naljepnica klinci mogu slagati svoje vlastite scenografije. One im onda mogu poslužiti kao okvir za pričanje priča što potiče komunikacijske vještine.

S druge strane, lijepljenje naljepnica može djelovati i smirujuće na djecu oslobađajući ih od stresa i anksioznosti kojoj djeca znaju biti sklona kad se suočavaju s novim i nepoznatim stvarima. Lijepljenje naljepnica im daje osjećaj da imaju stvari pod kontrolom jer su oni ti odlučuju kojim će redom i gdje nešto zalijepiti. A kada sve zalijepe onako kako su oni to zamislili, to im daje osjećaj postignuća što u konačnici jača njihovo samopouzdanje.

 

Hm, tko bi rekao da nešto tako malo može imati toliko prednosti – a navela sam samo one najopćenitije. Naše male naljepnice za sve i svašta zadovoljavaju neke od njih. Ono što definitivno planiramo je ponuditi nove naljepnice koje bi bile specifično namijenjene poticanju različitih elemenata dječjeg razvoja – priprema za ovaj blog je bila dobar poticaj za to. Do tada –

Pozdrav iz Sitničarije,

Zrnka i Petar