Kako skinuti tvrdokorne (papirne) naljepnice

Dobar dio naših naljepnica počiva na ideji recikliranja. Najbolji primjer za to su naljepnice za flašice i posude. Pomoću njih možete od korištenih posuda instant kave napraviti vaš unikatni set posuda za šećer, sol, brašno i ostale namirnice.

Nažalost, čest problem s takvim posudama je da su na njih stavljene papirne naljepnice s jakim ljepilom koje je vrlo teško skinuti. Neke od njih će se trgati prilikom skidanja dok će iza drugih ostajati puno ljepila. Srećom, rješenja kako skinuti takve tvrdokorne (papirne) naljepnice ima nekoliko.

Prvi korak od kojeg mi krećemo je pranje teglica u perilici posuđa. U nekim slučajevima stara naljepnica samo „sklizne“ s flašice i ona ostane čista. Češće s flašice sklizne sama naljepnica, a ostanu tragovi ljepila o čemu će biti riječi malo kasnije. Ova metoda inače najbolje pali kod naljepnica koje nisu cijelom površinom zalijepljene za samu staklenku, već su rubovi naljepnice zalijepljeni jedan za drugi.

Drugi korak ili način kako skinuti naljepnice s flašica je njihovo prokuhavanje u vodi s malo deterdženta za pranje posuđa. On je alternativa načinu 1 za sve koji nemaju perilicu suđa ili su staklenke već prali, ali naljepnice i dalje čvrsto stoje na njima.

Recept je jednostavan: staklenke napunite vodom i stavite ih u duboki lonac s vodom tako da budu cijele potopljene u njega.  U vodu u loncu dodajte malo deterdženta za suđe. Zagrijte lonac na visoku temperaturu, ali nemojte da voda zavrije jer će flašice početi „skakati“ po loncu. Kuhajte sve dok se naljepnice ne počnu same odljepljivati s flašica. Obično je to između 30 i 90 minuta, ovisno o jačini ljepila. Ako se naljepnica čvršće drži, povucite je pincetom ili sličnim pomagalom. Ako se naljepnica trga, možete je, dok je flašica još u vodi, sastrugati kuhačom ili nožem. Pazite da se ne opečete!

Ovaj način bi trebao ukloniti ne samo stare naljepnice, već i ljepilo sa staklenki. Ako to ipak ne bude slučaj, i ljepilo je i dalje ostalo na flašicama, slijedi:

Borba s ljepilom

Tijekom vremena isprobali smo različita sredstva koja se mogu koristiti za uklanjanje ljepila sa staklenih flašica o kojima smo čuli ili čitali. Neka od njih ima svako kućanstvo: ulje, ocat, majonezu, medicinski alkohol i aceton za skidanje laka s noktiju. Recept je u svim slučajevima isti: papirni ručnik ili neku staru krpicu koje vam nije šteta natopite dobro tim sredstvom. Zatim je omotajte oko dijela flašice s ostatcima ljepila. Ako je dio s ljepilom manji, možete koristiti i vaticu. Izuzetak je majoneza, nju namažete direktno na ljepilo. Nakon 30-60 minuta skinite papirni ručnik ili krpicu zajedno s ostacima ljepila.

Nama se kao najbolje sredstvo pokazao ocat iako ga baš ne volimo koristiti zbog jakog mirisa. Na drugom mjestu su medicinski alkohol i aceton koje češće koristimo. Ulje ovaj put nije uspjelo ukloniti ljepilo tako da smo ponovili proceduru s octom. A majonezu,  iako se pokazala korisnom za skidanje malih otoka ljepila, radije ipak pojedemo 😉.

I to bi za ovaj put bilo to. Vaše flašice su spremne za daljnje korištenje. A u nekom od idućih blogova pisat ćemo o tome kako ukloniti naljepnice s namještaja, a i ostalih vrsta površina.

Pozdrav iz Sitničarije,

Zrnka i Petar