Najčešći problemi pri lijepljenju naljepnica

Lijepljenje naljepnica je poprilično jednostavno. Uzmeš naljepnicu i zalijepiš je tamo gdje želiš. I ona tamo sretno stoji sve dok je ne odlučiš skinuti. Ili možda baš i nije tako? Čak i ljudi s puno iskustva znaju da stvari ponekad mogu otići u neželjenom smjeru. Pogotovo kad se radi o većim naljepnicama. Zato je izuzetno bitno da kod lijepljenja naljepnica budete pažljivi i uzmete si dovoljno vremena. Sve poteškoće koje eventualno mogu nastati tijekom lijepljenja su tehničke prirode i lako ih je otkloniti. Ispod su nabrojani najčešći problemi pri lijepljenju naljepnica s kojima smo se do sada susreli i savjeti kako ih riješiti.

Naljepnica se ne želi zalijepiti

To je definitivno problem broj 1, bilo da se radi o naljepnicama za zid, staklo, keramičke pločice,  vrata, namještaj … Dva su glavna uzroka tome: površina na koju pokušavate zalijepiti naljepnicu nije dovoljno čista i problematični zidovi. Savjete i trikove što učiniti u toj situaciju možete pronaći u našem prethodnom blogu Upomoć! Naljepnica se ne želi zalijepiti.

Naljepnica ostaje zalijepljena na papirnom transferu

Veće naljepnice ili naljepnice koje se sastoje od više dijelova u pravilu dolaze s papirnim transferom preko njih radi lakšeg lijepljenja. Papirni transfer se obično lako skida s naljepnice, no ako se radi o naljepnicama s puno sitnih dijelova, ponekad se zna desiti da oni ostanu zalijepljeni za transfer. Zato je naš savjet da transfer uvijek počnete odljepljivati od „najpunijeg“ dijela naljepnice, odnosno od dijela s najmanje detalja. Trebate ga odljepljivati polako, bez naglih pokreta i cijelo vrijeme pratiti da li se naljepnica lijepi za površinu. Čim primijetite da je neki dio naljepnice ostao na transferu, stanite, vratite taj dio transfera nazad i pritisnite čvrsto prstom kako bi se „odmetnuti“ dio naljepnice skinuo s transfera i zalijepio na površinu.

Naljepnica stoji koso

Znam, zvuči bedasto, nitko ne želi da mu naljepnica stoji koso. Ali nećete vjerovati koliko puta nam se desilo da nas je oko prevarilo (mene više nego Petra) i da smo zalijepili naljepnicu ukoso koristeći „odokativnu“ metodu. Jer: zidovi nisu ravni, na staklu postoje sjene i slično. Rješenje se nameće samo po sebi – odlijepiš koso zalijepljenu naljepnicu i zalijepiš je ponovno. Da, to se uvijek može napraviti, no problem je u tome što će to oslabiti ljepilo i na njega će se skupiti prašina ili sitne čestice kreča od zida. Posljedica – naljepnica više neće dobro držati i počet će se odljepljivati, pogotovo na rubovima (problem broj 4). A sve se može izbjeći tako da uzmete metar i točno izmjerite i označite mjesto na koje se naljepnica lijepi. Pa nemojte biti lijeni i mjerite 😊.

Ukoso zalijepljena naljepnica

Rezultat “odokativne” metode lijepljenja u našem hodniku

Naljepnica se počela odljepljivati po rubovima

OK, riješili ste sve prethodne probleme i vaša naljepnica je konačno zalijepljena. No, nakon nekog vremena primjećujete da se naljepnica počela odljepljivati po rubovima. Obično se to dešava sa sitnim i tankim dijelovima naljepnice. Rješenje je vrlo jednostavno – pređite čvrsto prstom po svim rubovima naljepnice kako bi se ona ponovno zalijepila za površinu. To obavezno napravite i odmah čim naljepnicu zalijepite na željenu površinu. Sa svakom minutom koju rub naljepnice „provede“ u zraku ljepilo skuplja prašinu pa će prianjanje kasnije biti teže.

Naljepnica se odljepljuje nakon pranja

Iako su naše naljepnice napravljene od plastičnog materijala, nisu predviđene za pranje i grubo postupanje s njima.

Većinu naljepnica namijenjenih za dulje trajanje, kao što su naljepnice koje se lijepe na zid, vrata ili namještaj, možete lagano prebrisati suhom krpom ili vlažnom spužvicom kako bi uklonili prašinu. Čišćenjem ili pranjem nikako se smijete zadizati rubove naljepnica. Ako baš morate prelaziti preko rubova naljepnica, radite to tako da krpom vučete iz sredine naljepnice prema van, a ne obrnuto. Ukoliko pazite na to te rubovi ostanu čvrsto zalijepljeni, naljepnica će trajati godinama.

Naljepnice za prozore su namijenjene za kraće trajanje i ideja je da ih se mijenja kod svakog pranja prozora. Ukoliko želite da traju dulje, samo ih lagano prebrišite vlažnom krpom. Opet, nemojte zadizati rubove!

Naljepnice za bočice i posude možete prati na ruke i naljepnica se neće odlijepiti. Mi smo ih nekoliko kao probu oprali u perilici suđa i naljepnice su ostale zalijepljene, ali nismo sigurni što bi se desilo kad bi to radili na redovitoj bazi.

 

I to je to. Najčešći problemi pri lijepljenju naljepnica su riješeni. Još samo jedan savjet za kraj: izbjegavajte lijepljenje na gladno, kad ste umorni ili nervozni – iz našeg iskustva stvari tada obično krenu krivo – isto kao i kod pečenja kolača 😉.

Pozdrav iz SITNIČARIJE,

Zrnka i Petar