Naših prvih godinu dana poslovanja

Vjerovali ili ne, danas je točno godinu dana od kada je osnovan naš obrt. Jeeee! Bila je to poprilično uzbudljiva godina, puna emocionalnih uspona i padova, burnih rasprava i neprospavanih noći. (Ne znam zašto, ali većina ideja za blog ili opise proizvoda mi pada napamet taman kad se spremim spavati. Pa se onda dižem iz kreveta i krećem pisati. I tako po nekoliko puta dok konačno ne zaspim.) No, skrenula sam s teme. Ovaj blog je mali osvrt na naših prvih godinu dana poslovanja i ujedno zahvala svima koji su nam pomogli da taj period proživimo što bezbolnije.

Usponi …

Kao što smo naveli u našem prvom blogu Lino Lada je kriva za sve, ja sam po prirodi štreberica. Tako da sam se, prije nego što smo krenuli u našu poslovnu pustolovinu, probala što više educirati i skupiti što raznolikija znanja o različitim aspektima poslovanja. Najkorisnija od svih edukacija na kojima sam bila je edukacija Plavog uredaPravni i porezni pogled na paušalni obrt. Znam, zvuči suhoparno i dosadno, ali vjerujte mi, to je jedna od najboljih edukacija na kojima sam ikada bila. Cijelo predavanje je bilo puno korisnih savjeta i primjera iz prakse. Od toga kako mora glasiti ime obrta, preko toga kako treba izgledati račun pa sve do toga koje sve dokumente treba predati u Poreznu u kojem trenutku. Uz njihovu pomoć osnivanje samog obrta je prošlo bez ikakvih poteškoća i prepreka. A njihovi savjetnici nam pomažu i danas, kad god imamo pitanje ili dilemu vezano uz poslovanje. Stvarno su super i puno im hvala!

Korisna je bila i eCommerce Akademija u organizaciji udruge eCommerce Hrvatska koja nam je dala cjelovitu sliku o tome što sve treba za pokretanje web trgovine – s pravne, sadržajne i logističke strane.  Materijalima s Akademije se stalno vraćamo, čisto da budemo sigurno da smo iskoristili sve informacije i savjete koje smo dobili. Naravno, tu su i Google i YouTube koji su znali odgovor na svako naše pitanje, pa i ono najbedastije.

… i padovi

Prva tema na kojoj smo zapeli bila je fiskalizacija. Trebamo li mi kao web shop imati fiskalnu blagajnu i u kojem obliku. Tu smo izgubili dobra 3 tjedna dok konačno nismo našli odgovor na to pitanje i rješenje koje nam odgovara. (Da, web shopovi trebaju imati fiskalnu blagajnu ukoliko posluju s gotovinom i karticama, ali ne moraju imati POS uređaj za ispis računa. Račune je moguće izdavati putem web aplikacije i običnog računala).

Sama izrada web shopa je išla dosta brzo. Nikola, naš web developer, je postavio kostur za nekih 3 tjedna što je bilo puno brže nego što smo mi očekivali. No, nakon toga je nama trebalo naredna 3 mjeseca da dizajniramo sve naljepnice, napišemo njihove opise, definiramo cijene i popuste i „napunimo police“ naše web trgovine.

I taman smo bili spremni krenuti kad smo se spotaknuli na poprilično veliki kamen smutnje – GDPR. Iako smatramo da je u današnje vrijeme, kada svi dijelimo osobne informacije šakom i kapom, zaštita podataka stvarno potrebna, ovo je što EU napravila sa svojom „ Općom uredbom o zaštiti podataka“ nam se čini popriličnim pretjerivanjem. Pogotovo za mikro firme i obrte.  Tako da smo najprije jedno tjedan dana bili zeleni od muke. A onda smo duboko udahnuli i angažirali odvjetnika koji nam je dao upute što sve trebamo napraviti kako bi naš web shop bio u potpunosti usklađen sa zakonom. (I da, slažem se s Petrom da je vjerojatnost da nam dođu u kontrolu vrlo mala jer smo mi generalno njima nevažni. No, bolje spriječiti nego liječiti.)

Prvi rođendan

Konačno je i to bilo riješeno tako da smo mogli početi s radom. Dobrih 6 mjeseci kasnije nego što smo prvobitno planirali, malkice izubijani, ali još uvijek puni pozitivne energije i entuzijazma. Jer radimo ono što smo željeli i što volimo. Najljepši osjećaj u cijeloj priči je bio kad smo vidjeli našu prvu web narudžbu, samo dan nakon što je web shop otvoren – bile su to naljepnice za vrata koje su otišle na Hvar. I prvi pozitivni komentar – hvala Ireni iz Zagreba na njemu 😊.

I sad smo tu, nakon prvih godinu dana poslovanja. Rođendan slavimo radno, možda uz koji keksić navečer. Još uvijek učimo – trenutačno kako se oglašavati na Facebooku. Još uvijek se susrećemo s novim nepoznanicama – najnovija je plaćanje PDV-a na oglašavanje na Facebooku iako kao paušalni obrt nismo u sustavu PDV-a. Ali guramo i dalje – u novu poslovnu godinu i, uz vašu podršku, još puno njih 😊.

Pozdrav iz SITNIČARIJE,

Zrnka i Petar