Upomoć! Naljepnica se ne želi zalijepiti!

Svi koji se bave naljepnicama prije ili kasnije su se susreli s problemom da se naljepnica ne želi zalijepiti na željenu površinu. Jednostavno odbija. Neće i neće. Srećom, samo u rijetkim slučajevima problem je u samoj naljepnici, odnosno preslabom ljepilu. I tu nema pomoći. U većini slučajeva problem naljepnica koje se ne žele zalijepiti je lako riješiti uz par jednostavnih trikova koje vam ovdje donosimo.

Površina na koju pokušavate zalijepiti naljepnicu nije dovoljno čista

Iako svi mi održavamo svoje domove više-manje čistima, prašina se vrlo brzo nakupi. Zato je prije lijepljenja naljepnice mjesto na koje lijepimo potrebno očistiti i pustiti da se dobro osuši. Na taj način osiguravamo da površina na koju lijepimo naljepnicu nije prašna ili masna od prstiju i da se naljepnica dobro zalijepi.

Za vrata i namještaj možete koristiti običnu krpu ili spužvicu navlaženu vodom pošto oni imaju površinu koja dobro prima ljepilo. Pravilo za sve ostale površine (prozore, ogledala, keramičke pločice, uređaje) je da ih najprije dobro operete vodom. Nikako nemojte koristiti sredstva za pranje stakla jer ona sadrže tvari zbog kojih se naljepnice lošije lijepe. Na kraju dio površine na koji namjeravate nalijepiti naljepnicu očistite alkoholom pošto on uklanja sve što smeta ljepilu od naljepnice da se dobro zalijepi.

Problematični zidovi

Zidovi su posebna priča. Naime, suprotno općem vjerovanju, svaki zid nije dovoljno dobar da se na njega zalijepi naljepnica. I ostane stajati na njemu. Nažalost, to je loša vijest za sve koji naljepnicama žele prekriti nesavršenosti svojih zidova. Čak i ako je uspijete zalijepiti, naljepnica će se vrlo brzo početi odljepljivati na mjestu na kojem je zid oštećen i neće lijepo izgledati.

Glavno pravilo za lijepljenje naljepnica je da površina, u ovom slučaju zid, mora biti glatka, ravna i bez kvrga ili udubina. Naime, naljepnica jednostavno neće dobro prianjati ako su neki dijelovi zida „u zraku“. Zato zidove najprije treba preći vlažnom krpom i ostaviti desetak minuta da se osuše. Nakon toga pređite prstima preko njih da otkrijete moguće sitne neravnine koje onda lagano izbrusite blagim brusnim papirom. Ponovno prebrišite vlažnom krpom da otklonite čestice prašine i ostavite da se osuši.

Ako se naljepnica i dalje ne želi zalijepiti ili se odljepljuje, moguće je da je zid previše „gipsast“. Jedino rješenje u tom slučaju je da taj dio zida premažete impregnacijom. To je posebno bitno u slučaju velikih naljepnica kao što su naljepnice za mjerenje visine ili velike naljepnice za zid. Impregnacija nije ništa drugo nego tanki sloj materijala sličnog laku koji, laički rečeno, djeluje poput magneta za naljepnice omogućavajući dobro prianjanje ljepila za površinu.

Vrlo važan savjet je da naljepnice nikada ne lijepite na svježe okrečene zidove. Nakon krečenja zidove ostavite najmanje 2 tjedna da se osuše. Tek onda možete na njih zalijepiti naljepnicu.

I to bi bilo to. Slijedite ove savjete i pratite upute za lijepljenje koje šaljemo sa svakom naljepnicom i sigurni smo da nećete imati problema s naljepnicama koje se ne žele zalijepiti. U idućem blogu donosimo savjete kako otkloniti ostale probleme koji se mogu javiti pri lijepljenju naljepnica.

Pozdrav iz SITNIČARIJE,

Zrnka i Petar