Papirne ili PVC naljepnice, pitanje je sad!

Svi koji prate našu Facebook stranicu (https://www.facebook.com/sitnicarijatvornicanaljepnica) znaju da osim prodaje naljepnica putem vlastitog web shopa (www.sitnicarija.hr) radimo i naljepnice za druge obrte, OPG-ove ili privatne osobe koje nešto prodaju. Ono što nas često pitaju je u čemu je razlika između papirnih i PVC naljepnica? Koje su naljepnice bolje, papirne ili PVC, odnosno koje bi oni trebali koristiti?  U ovom blogu pokušat ćemo dati odgovor na to pitanje. Usporedit ćemo papirne i PVC naljepnice, navesti prednosti i nedostatke jednih i drugih te situacije u kojima se koristi pojedina vrsta naljepnica. Pa krenimo redom.

“Obične” papirne naljepnice / etikete

Pod „običnim“ papirnim naljepnicama / etiketama mislimo na naljepnice koje dolaze na A4 formatu papira i mogu se koristiti (isprintati) na uobičajenim uredskim printerima. Najčešće dolaze u paketima od po 100 A4 listova. A izbor veličina same naljepnice je stvarno velik. Može ih se pronaći u većini knjižara. (Mi naše kupujemo u Narodnim novinama https://e-trgovina.nn.hr/catalogsearch/result/index/?p=2&q=Etikete+za+laserske+i+ink-jet+pisa%C4%8De ). Odlične su za izradu deklaracija s manje ili više teksta, crno-bijelih ili u boji.

Njihova najveća prednost je niska cijena. Obzirom da su papirne, po njima je moguće pisati svim sredstvima za pisanje što ih čini idealnim za ručno upisivanje cijena ili datuma proizvodnje. Lako se i jednostavno lijepe.

Nedostatci ove vrste naljepnica su da dolaze u unaprijed definiranim veličinama. (Iako, obzirom na velik izbor veličina, to i nije tako veliki nedostatak). Unaprijed je definiran i oblik naljepnice – najčešće kvadrat, rjeđe krug. Obzirom da su napravljene od papira, rok trajanja im je kraći nego kod PVC naljepnica – do 6 mjeseci. I obavezno se moraju čuvati na suhom mjestu – vlaga i voda su njihovi najveći neprijatelji. Iako se lako lijepe, kod odljepljivanja se trgaju. A ako su dulje vremena bile zalijepljene, znaju ostaviti tragove ljepila. Upravo to ih čini manje pogodnim za lijepljene na same proizvode, bolje ih je lijepiti na ambalažu koja se onda baci (reciklira). Također, osjetljive su na oštećenja (ogrebotine) i teško ih je održavati (čistiti).

Mi ovu vrstu naljepnica koristimo za izradu deklaracija proizvoda u našem web shopu, te za označavanje pakiranja u kojima šaljemo naljepnice.

Obične papirne naljepnice u obliku deklaracija i oznaka pakiranja

“Profesionalne” papirne naljepnice

„Profesionalne“ papirne naljepnice su naljepnice koje koriste tiskare ili print studiji za izradu naljepnica. Dolaze u većim arcima i služe za printanje veće količine naljepnica. (Iako to ne znači da se ne mogu izrezati na A4 veličinu papira i koristiti u običnim printerima). Za razliku od „običnih“ papirnih naljepnica, uglavnom imaju dodatni premaz na sebi što čini da naljepnice budu mrvicu sjajnije i izgledaju profinjenije od običnih papirnih naljepnica. Zbog toga su i otpornije na vlagu, a samim time i skuplje. Ovo je inače najčešće korištena vrsta naljepnica, pogotovo u prehrambenoj industriji. Većina staklenki koje vidimo u trgovinama imaju na sebi ovakve naljepnice.

Njihova najveća prednost je upravo ta široka rasprostranjenost. Kao i po „običnim“ papirnim naljepnicama, i po njima se lako i jednostavno može pisati. Obzirom da su otpornije na vlagu, može ih se držati u podrumima i vlažnim prostorima, što je posebno bitno u vinarskoj branši.

No, kao i „obične“ papirne naljepnice osjetljive su na vodu i ne smiju se smočiti. Također, ovisno o vrsti ljepila, ponekad ih bude vrlo teško skinuti i znaju ostavljati tragove ljepila. Iako se mogu rezati na željenu veličinu, gotovo su isključivo kvadratnog oblika. Odnosno, tiskare ih mogu pomoću posebnih kalupa izrezati na željeni oblik, ali taj kalup se radi posebno za klijenta, i to samo u slučaju ako se naručuju stvarno velike količine naljepnica. Njihov rok trajanja je također kraći nego kod PVC naljepnica (do 2 godine). Jednako kao i „obične“ papirne naljepnice teže se održavaju i osjetljive su na oštećenja (posebice oko rubova).

Mi ih koristimo rjeđe od PVC naljepnica, uglavnom u situacijama kada su kupcu potrebne naljepnice na koje on sam mora upisati neki sadržaj koji se ne može definirati unaprijed.

Profesionalne papirne naljepnice s ručnom dodanim tekstom

PVC naljepnice

Napravljene su od plastičnih materijala, dolaze u rolama te zahtijevaju posebne strojeve za printanje i izrezivanje. Varijacije PVC materijala od kojih se rade naljepnice su brojne tako da same naljepnice mogu biti mat ili sjajne, metalik, prozirne ili pjeskarene …

Njihova najveća prednost je upravo ta njihova raznovrsnost. To ih čini upotrebljivim za sve moguće namjene i situacije. Osim za izradu deklaracija i označavanje različite vrste ambalaže, PVC naljepnice se mogu koristiti za ukrašavanje izloga i trgovina, obljepljivanje automobila te izradu promotivnih materijala. Također, PVC naljepnice se bez ikakvih problema režu u željene oblike, s ravnim ili nazubljenim rubovima. Za razliku od papirnih naljepnica, PVC naljepnice dolaze i u varijanti sa slabijim ljepilom tako da ih je moguće lako skinuti sa svih vrsta površina. Rok trajanja im je dosta dugačak – od 2 pa do čak 7 godina. Idealne su za lijepljenje na vanjske površine jer su otporne na sve vremenske uvjete – ne smeta im niti vlaga niti kiša, ni sunce. Osim na vremenske uvjete, otpornije su i na fizička oštećenja (ogrebotine). Lako se čiste i mogu se prati vodom.

Jedina veća mana PVC naljepnica je to što se po njima ne može pisati (osim trajnim markerom). Također, od sve 3 vrste naljepnica, one su najskuplje, iako razlika u cijeni između njih i „profesionalnih“ papirnih naljepnica ne mora biti velika.

PVC naljepnice - sjajne, mat i na zlatnoj metalik foliji

I, što je na kraju bolje?

Kao što vidite, nema točnog odgovora na pitanje jesu li bolje papirne ili PVC naljepnice, sve ovisi o svrsi za koju su namijenjene. Iako ovaj blog malčice zvuči kao reklama za PVC naljepnice, sve tri vrste naljepnica mogu biti odlične ako ih se koristi na adekvatan način.

Da sumiram, papirne naljepnice koristite ako vam je bitna cijena i mogućnost pisanja po naljepnicama, a kratko trajanje naljepnice vam nije problem. PVC naljepnice se koriste u situacijama kada vam je bitan profesionalan izgled naljepnice, dodatne mogućnosti, dugo trajanje i otpornost na vremenske uvjete.

U našem prethodnom blogu 5 trikova kako lako i bezbolno odlijepiti stare naljepnice dali smo savjete koji se odnose na skidanje PVC naljepnica. A idući put ćemo se onda pozabaviti uklanjanjem papirnih naljepnica, što zna biti popriličan problem.

Pozdrav iz SITNIČARIJE,

Zrnka i Petar