5 trikova kako lako i bezbolno odlijepiti stare naljepnice

U našim prethodnim blogovima Najčešći problemi pri lijepljenju naljepnica i Upomoć! Naljepnica se ne želi zalijepiti! pisali smo o tome kako se naljepnice najlakše lijepe i što učiniti kada se ne žele zalijepiti. No, što kada je situacija obrnuta i vi naljepnice ne želite zalijepiti, već odlijepiti? Recimo da je prošlo nekoliko mjeseci (ili godina) od kada ste uspješno zalijepili naljepnicu i lagano vam je dosadila. Ili su djeca odrasla i vrijeme je za novi izgled njihove sobe.

U teoriji, sve što trebate učiniti je lagano povući naljepnicu sa zida ili neke druge površine i stvar je riješena. U većini slučajeva to tako i bude, posebno ako se radi o PVC naljepnicama sa slabijim ljepilom koje nisu bile dugo zalijepljene za površinu. U praksi, možda ste se susreli s puknutim noktima, izgrebenim površinama i puno psovanja jer se glupa naljepnica jednostavno nije htjela odlijepiti. Ili se trgala pri odljepljivanju što je čest slučaj s papirnim naljepnicama.

Kako u tim slučajevima odlijepiti stare naljepnice? 5 trikova koje ovdje navodimo odnose se na skidanje PVC naljepnica s većih površina, poput zidova, prozora, vrata, namještaja ili automobila. Papirne naljepnice na bočicama, posudicama i staklenkama su poseban slučaj i njima ćemo se posvetiti u sljedećem blogu.

Trik  broj 1: Zagrijte naljepnicu prije odljepljivanja

Zagrijete naljepnicu prije odljepljivanjaKorištenje topline jedan je od najlakših i najčišćih načina kako odlijepiti stare naljepnice. Može se koristiti na svim vrstama površina, a posebno je učinkovito kod metalnih površina (automobili). Uključite fen, držite ga blizu naljepnice i zagrijavajte je 30-ak sekundi dok ne postane topla na dodir. Nakon toga naljepnica bi se trebala jednostavno odlijepiti. Ako ne ide, zagrijavajte je još 30-ak sekundi. Kada se radi o velikim naljepnicama, morat ćete to raditi postepeno, zagrijavajući i odljepljujući dio po dio naljepnice. Pažljivo s naljepnicama na plastici da se plastika ne počne topiti od predugog zagrijavanja.

Trik broj 2: Naljepnicu odljepljujte iz različitih kutova

Kada skidamo stare naljepnice, svima nam je logično krenuti od jednog (najčešće gornjeg) dijela i vući prema dolje. To obično pali, no zna se desiti da povlačenje naljepnice iz jednog dijela i pod nekim kutom može biti teško ili pak ostavlja puno ljepila na površini. U tom slučaju jednostavno probajte krenuti od nekog drugog dijela naljepnice, moguće je da će biti puno lakše i učinkovitije. Jednostavno, fizika nekad nelogično djeluje ali krati vrijeme i živce.

Također, naljepnicu je uvijek dobro početi odljepljivati od njenog „najpunijeg“ dijela, odnosno dijela s najmanje detalja. Na taj način štedite vrijeme i živce jer se sitni dijelovi neće trgati.

Trik broj 3: Naljepnicu nikada ne odljepljujte po kutom od 90 stupnjeva

Iako ovo zvuči dosta tehnički, stvar je poprilično jednostavna. Odnosi se na veće naljepnice, posebno one na staklu ili zidu. Većina ljudi koja ne živi od lijepljenja naljepnica takvu će naljepnicu skidati tako da je vuče prema sebi (tu je taj kut od 90 stupnjeva). Problem je u tome što na taj način povlačimo ne samo naljepnicu, već i površinu na kojoj se naljepnica nalazi. I što više naljepnice odljepljujemo, to ćemo morati jače vući. Tako da postoji velika opasnost da nam u jednom trenutku, osim naljepnice, u rukama ostane i komad žbuke sa zida ili laka s vrata. A naročito je opasno kada to radimo s naljepnicama na staklu koje može puknuti i dovest do ozljeda.

Zato se veće naljepnice koje su zalijepljene na okomite površine (to posebno vrijedi za zidove i prozore) uvijek skidaju tako da se naljepnica vuče dolje po toj površini (paralelno sa površinom) ili pod što manjim kutom. Na taj se način smanjuje pritisak na površinu i mogućnost oštećenja površine. U nekim slučajevima takav način skidanja naljepnice može ostaviti više ljepila na površini pa je kut povlačenja potrebno promijeniti, ali nikada ne bi trebao punih 90 stupnjeva. Ukratko – što je manji kut odljepljivanja, to je manja mogućnost štete.

Naljepnicu nikada ne odljepljujte pod kutom od 90 stupnjevaNaljepnicu nikada ne odljepljujte pod kutom od 90 stupnjeva

Trik broj 4: Velike naljepnice odljepljujte dio po dio

Velike naljepnice odljepljujte dio po dioNema većeg gušta kod skidanja naljepnice od onoga kada je cijelu ogulimo s površine. Što je OK kad se radi o manjim naljepnicama. Kod većih je to malo problematično jer dijelovi naljepnice koje smo odlijepili imaju tendenciju da se ponovno zalijepe. Ako ne za površinu na koju su ranije bile zalijepljene, onda za naše ruke ili odjeću. Pa ih je vrlo nespretno držati. Zato je naša preporuka da veće naljepnice uvijek odljepljujete dio po dio. To vam onda olakšava korištenje trika broj 1 (zagrijavanje) i izbjegavanja greške iz trika broj 3 (odljepljivanje pod 90 stupnjeva). Dio koji ste odlijepili možete odrezati škarama ili skalpelom, baciti i nastaviti dalje. Znam, zvuči logično, ali morali smo spomenuti.

Trik broj 5: Nemojte zaboraviti ukloniti eventualne ostatke ljepila s površine

Iako ste napravili sve što smo savjetovali, može se desiti da su na površini gdje je naljepnica bila zalijepljena ostali komadići ljepila. Kad se radi o staklu, za njihovo uklanjanje najbolje je koristiti običnu vodu i skalpel. Skalpelom se režu slojevi ljepila, a voda služi da se to ljepilo ne lijepi dalje. Nažalost, ovaj trik vrijedi samo za glatka stakla. Za hrapava stakla i drvene površine možete koristiti alkohol ili obični bijeli (alkoholni) ocat, opet uz nježnu pomoć skalpela ako je potrebno.

Nakon što ste uspješno očistili ljepilo, operite cijelu površinu (dio sa i bez naljepnice) vodom s malo deterdženta kako bi se izgubile sjene. U slučaju zidova, ako je naljepnica bila zalijepljena godinama, moguće je da će njeni obrisi ostati vidljivi i da će biti potrebno krečenje.

 

I to bi bilo to. Vaša PVC naljepnica je, nadamo se, uspješno odlijepljena. A idući put ćemo se onda detaljnije pozabaviti načinima kako odlijepiti papirne naljepnice s različite vrste ambalaže i pripremiti je za daljnje korištenje.

Pozdrav iz SITNIČARIJE,

Zrnka i Petar